Investitiile totale realizate de firmele elvetiene se ridica la 1,7 miliarde franci elvetieni (1,124 mld. euro), Elvetia fiind al saptelea mare investitor in Romania, dupa Austria, Olanda, Germania, Franta, Grecia si Italia, potrivit Raportului Investitorilor Elvetieni, publicat de Ambasada Elvetiei.
Romania a fost mai atractiva decat alte tari precum Ucraina, Slovacia sau Bulgaria, in care elvetienii au investit aproximativ o patrime din cat au investit pe piata locala.
"Romania inca are, comparativ cu tarile vecine, o pozitie confortabila ca destinatie de investitie in Europa de Est", spune Simon Geissbühler, consilierul ambasadorului Elvetiei.
Principalul magnet pentru investitorii straini au fost costurile scazute cu forta de munca si potentialul unei piete mari in curs de dezvoltare, cum este Romania.
"Pentru a mentine interesul investitorilor elvetieni si pentru a atrage noi investitori, stabilitatea politica si consistenta politicilor publice sunt puncte-cheie pentru Romania. Reformele trebuie sa continue. Sistemul judiciar trebuie imbunatatit si trebuie luptat impotriva coruptiei", mai spune Geissbühler.
Investitorii elvetieni apreciaza climatul investitional al pietei locale a fi intre "slab" si "satisfacator", potrivit unui studiu realizat de Ambasada Elvetiei in randul a 21 de investitori elvetieni. Cele mai mari companii elvetiene care au facut investitii pe piata locala sunt Holcim (care a investit in total 650 mil. euro), Expur, Intercontinental, Nestlé, Novartis, Ringier, Roche, Swisspor, Rieker, TopBrand si companiile antreprenorului Jean Valvis.
Investitiile totale realizate de firmele elvetiene se ridica la 1,7 miliarde franci elvetieni (1,124 mld. euro), Elvetia fiind al saptelea mare investitor in Romania, dupa Austria, Olanda, Germania, Franta, Grecia si Italia, potrivit Raportului Investitorilor Elvetieni, publ