În plină criză financiară, şefii Penitenciarului Rahova, de la marginea Capitalei, s-au gândit să facă un ban în plus şi au scos la închiriat un spaţiu industrial în care se află un atelier de tâmplărie.
Ca să atragă clienţi, oficialii puşcăriei au “întărit” oferta cu forţă de muncă ieftină - doi deţinuţi care se laudă că din mâinile lor, care odată au luat vieţi ori au fost la un pas să facă asta, ies rafturi, şifoniere, comode, uşi, tocuri de geam şi chiar case pe structură de lemn. Cum puşcăriaşii duc lipsă de materie primă, persoanele fizice ori firmele interesate trebuie doar să le trimită deţinuţilor lemnul, iar aceştia îl vor transforma în articole de mobilier, gata să fie vândute.
Şi-a ucis soacra cu un ciocan
Românul Sorinel Grigoriu (39 de ani), care are de ispăşit 18 ani pentru că şi-a omorât soacra cu un ciocan, îl asistă pe chinezul Mu. Spune că până să ajungă la puşcărie făcea scaune şi căsuţe pentru câini, pe care le vindea cunoscuţilor. De când e închis, îşi petrece timpul în atelierul de tâmplărie de la Rahova.
“De mai bine de şapte ani vin aici, la atelier. Am avut comenzi de case, de uşi, de mobilă... Dar acum, de când a venit criza, mai mult şomăm”, a explicat Grigoriu
Are de ispăşit 16 ani de puşcărie
Unul dintre tâmplarii de la Rahova, chinezul Chen Jin Mu (36 de ani), condamnat la 16 ani de puşcărie pentru lipsire de libertate, spune că în ţara sa natală mobila hoteluri de lux. “În China, am lucrat mai bine de zece ani în tâmplărie. Confecţionam şi livram mobilă pentru hotelurile de lux care se deschideau acolo. În anul 2000, am venit în România şi, la scurt timp, am ajuns la puşcărie. Vin la atelierul de tâmplărie aproape zilnic, deşi nu sunt comenzi. Aşa îmi omor timpul şi fac ceva ce îmi place”, ne-a spus chinezul Mu.
Atelierul e dotat cu utilaje de ultimă generaţie
Spaţiul dat s