2010 este vazut ca anul in care statele din Europa de Est vor iesi din recesiune, in conditiile in care in 2009 criza economica a facut ravagii printre economiile emergente de pe continent.
Pentru statele din Europa Centrala si de Est trimestrul patru nu a insemnat iesirea din recesiune, asa cum estima sera unii economisti. Ba mai mult, pentru unele tari precum Romania si Cehia, a insemnat chiar o inrautatire a situatiei. Daca in trimestrul trei economia scadea trimestru la trimestru cu 1,2%, in ultimele trei luni ale lui 2009 scaderea a fost de 1,5% in cazul Romaniei. In ceea ce priveste Cehia, dupa doua trimestre de crestere economica, in ultimele trei luni economia a revenit pe minus, cu 0,6%.
Nici economia Bulgariei nu a evoluat prea bine in perioada octombrie - decembrie, contractandu-se cu 1,1%.
In cazul Ungariei se poate observa o imbuna ta tire semnificativa a situatiei, de la un declin de 1,2% in perioada iulie - septembrie la un declin de 0,4% in urmatoarele trei luni.
Cu toate acestea, singurul stat care a reusit sa se mentina pe plus in fiecare trimestru din timpul crizei financiare ramane Polonia, un caz unic si la ni velul UE. Desi nu a anuntat rezultatele tri mestriale pentru ultimele trei luni ale anu lui, in 2009 economia a avansat cu 1,7%, in con ditiile in care in regiune scaderile au depasit 5%.
Criza pe toate planurile
Anul 2009 a fost un an foarte dificil pentru statele din intreaga lume, insa la nivel european, statele din Est au fost principalele vicime. Criza s-a resimtit pe toate palierele. Productia industriala a scazut puternic, in unele luni declinul depasind 20%. La sfarsitul anului trecut, Polonia si Romania erau singurele state care au reusit sa anunte o crestere a productiei industriale comparativ cu perioada similara a anului precedent. In cazul Cehiei, Bulgariei si Ungaria declinul a continu