Germania, Belgia, Luxemburg, Norvegia şi Olanda au cerut NATO o dezbatere asupra politicii sale nucleare, a anunţat astăzi Ministerul de externe belgian. Sursa: AFP Photo
Şefii diplomaţiei din cele cinci state au trimis o scrisoare comună secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în care cer ca discuţiile pe acest subiect să aibă loc la viitoarea conferinţă a miniştrilor de externe, care se va desfăşura pe 22 aprilie, în Estonia, scrie AFP.
Anul trecut, Germania a fost prima care şi-a anunţat public intenţia de a cere retragerea focoaselor americane desfăşurate pe teritoriul ei, dar NATO a convenit că orice decizie în acest domeniu va fi luată în cadru multilateral în Alianţă, şi nu unilateral.
"Arsenalul nuclear de pe teritoriul european este o chestiune esenţială în obiectivul unei lumi denuclearizate", potrivit ministerului belgian.
Obiectivul dezbaterii este eliminarea celor aproximativ 240 de bombe atomice B-61, pe care SUA le stochează încă în cinci state din NATO - Germania, Belgia, Italia, Olanda şi Turcia.
Nici Obama nu mai vrea arme Preşedintele american Barack Obama a pledat pentru o lume fără arme nucleare şi pentru o întărire a tratatului de non-proliferare, în cadrul unui discurs susţinut la Praga, în aprilie 2009.
"Statele Unite vor lua măsuri concrete pentru o lume fără arme nucleare. Pentru a opri gândirea specifică Războiului Rece, noi vom reduce rolul armelor nucleare în strategia noastră naţionala şi le vom cere şi celorlalţi să facă la fel. Cât timp există aceste arme, Statele Unite vor menţine un arsenal eficient pentru securitate şi pentru a împiedica orice adversar, şi pentru a garanta apărarea aliaţilor noştri", declara Obama atunci.