Dacă blocurile din România anului 1977 aveau sisteme care să absoarbă energia cutremurelor, bilanţul victimelor era mult mai mic. Sursa: Damptech
Problema este că şi astăzi multe dintre clădirile Capitalei sunt slab sau deloc pregătite pentru un seism de proporţii, spun specialiştii în domeniu. Un sistem care să păzească un bloc de zece etaje de efectele unui cutremur costă circa 400.000 de euro.
"Sistemul funcţionează prin frecare. Este ca un sistem de frână (absorbitor de şoc) instalat în interiorul clădirii. În timpul unui cutremur, energia seismului este transformată în căldură, prin frecare", explică Imad Mualla, un reprezentant al unei companii daneze de profil. El spune că aceste sisteme pot fi instalate atât în clădirile noi, cât şi în cele vechi.
Dacă preţul ar putea fi socotit un dezavantaj, atuul unui astfel de sistem este că poate fi montat de specialişti din ţara de unde este efectuată comanda. Un exemplu este o şcoală din India, care a comandat un astfel de sistem şi l-a primit pe mare, alături de un manual cu instucţiuni. Sistemul a fost instalat de specialiştii locali.
Între 200 şi 400 de mii de euro
Mualla a acceptat să facă o estimare de preţ pentru blocurile de zece etaje. Specialistul spune că un asemenea bloc de locuinţe are nevoie de amortizoare pe şapte dintre cele zece niveluri. Firma daneză a avut recent o comandă pentru două blocuri de zece etaje, fiecare nivel având o suprafaţă de 600 de metri pătraţi.
Firma a considerat necesară montarea a 12 amortizoare pe etaj, ceea ce înseamnă 84 de unităţi în tot blocul şi 168 în ambele clădiri. Cum preţul unui amortizor este de 4.800 de euro, valoarea totală a comenzii a fost de aproximativ 805.000 de euro.
În cazul blocurilor de patru etaje, preţul aproximativ ar fi de 200.000 de euro, crede expertul.
@