Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic & Clubul Ecologic Transilvania au investigat pentru dumneavoastră procesul de autorizare al cartofului modificat genetic precum şi riscurile pe care le presupune. 3 martie, 2010. Ieri, Comisia Europeană a autorizat pentru cultivare un cartof modificat genetic ce conţine o genă marker cu rezistenţă la antibiotice. Cartoful modificat genetic a primit autorizare
pentru cultivare comercială şi reprezintă o mare dezamăgire publică. Decizia noii administraţii a lui Barosso este fără precedent în Uniunea Europeană, care în ultimii 12 ani nu a autorizat pentru cultivare nici un nou organism modificat genetic (OMG). Cartoful modificat genetic cu denumirea Amflora (EH92-527-1), a fost creat de compania de chimicale
BASF din Germania pentru a produce mai mult amidon sub formă de amilopectina ce poate fi procesată industrial pentru fabricarea textilelor, hârtiei şi betonului. Amflora a primit ieri toate autorizaţiile solicitate de BASF: de cultivare comercială pentru uz industrial şi de utilizare a amidonului pentru produse alimentare destinate oamenilor şi animalelor. Este prima decizie de a autoriza un nou OMG după 1998, anul în care a fost autorizat porumbul MON810.
Conform dosarului depus de BASF, destinatarul principal al amidonului produs de cartoful modificat genetic va fi industria hârtiei. Riscuri. Pe lângă riscurile comune tuturor organismelor modificate genetic, cea mai gravă problemă reprezentată de Amflora este gena marker pe care o conţine - NPT II - care îi conferă rezistență la o serie de antibiotice dintre care cele mai importante sunt: kanamicina, neomicina, paromicina, butirosin, gentamicina B şi geneticin, fiecare dintre acestea având un spectru larg de acţiune. Nu se poate garanta că gena de rezistenţă la antibiotice nu va intra în lanţul alimentar.
Din perspectiva impa