Faimoasele mamifere riscă să nu se mai poată adapta de data aceasta la creşterea temperaturii globale. În ultima etapă a Erei Glaciare, când clima a început să se încălzească, urşii polari s-au adaptat. Acum, nu mai sunt norocoşi.
Urşii polari s-au transformat într-un simbol al campaniilor menite să atragă atenţia asupra ameninţării încălzirii globale. Ecologiştii merg pe ideea că mediul preferat al simpaticelor animale - calota glaciară din Arctica - începe să se topească. Acum, a venit rândul oamenilor de ştiinţă să atragă atenţia asupra problemelor cu care riscă să se confrunte aceste mamifere.
Specialiştii americani de la Universitatea din Buffalo au ajuns la concluzia că urşii polari au apărut abia acum 150.000 de ani, evoluând din cei bruni. La ultima ieşire din Era Glaciară, când temperatura globală a crescut considerabil, urşii albi au reuşit să se adapteze la noile condiţii climatice. Numai că, de data aceasta, arată studiul americanilor, au slabe şanse să repete figura, notează „The Daily Mail". Asta dacă temperaturile continuă să crească.
„Rezultatele noastre confirmă că ursul polar este o specie foarte tânără şi a evoluat foarte repede", a explicat Charlotte Lindqvist, de la Universitatea din Buffalo. „Numai că ursul polar s-ar putea să nu mai evolueze acum în acelaşi ritm deoarece este «specializat». Cu alte cuvinte, trăieşte doar pe gheţurile arctice şi se hrăneşte numai cu câteva specii de foci", a adăugat Lindqvist.
Pentru a stabili condiţiile în care au apărut urşii polari şi momentul separării acestora de cei bruni, specialiştii au analizat ADN-ul extras dintr-o fosilă rară descoperită în anul 2004 în Norvegia. Cercetătorii au explicat că le-a fost greu să găsească astfel de rămăşiţe întrucât majoritatea se află pe fundul oceanului.