Consumarea anumitor produse menţine pentru mai mult timp starea de saţietate. Acestea au un conţinut glicemic scăzut, ducând la scăderea zahărului din sânge. Sursa: NORTHFOTO
Pofta de mâncare apare mai repede sau mai lent, în funcţie de calitatea alimentelor pe care le-aţi consumat. Ouăle, fasolea sau salata sunt câteva dintre produsele care menţin starea de saţietate mai mult decât consumul de dulciuri, cartofi, orez sau cereale, care vă dau peste cap metabolismul.
„Oul ţine de foame”
Alimentele care ne ţin departe de frigider pentru mai mult timp au un index glicemic scăzut. „După o masă copioasă cu fasole, ouă sau salată, organismul secretă insulină în cantităţi mici, ceea ce face ca senzaţia de foame să apară mult mai târziu”, explică medicul nutriţionist Mihaela Gribovschi.
Ouăle sunt bogate în proteine, iar acestea diminuează cantitatea zahărului din sânge, ceea ce face ca senzaţia de saţietate să se menţină pe o perioadă mai lungă. Şi fasolea este un aliment care vă face să vă simţiţi sătui pentru mai multe ore, însă nu la orice temperatură.
„Acest aliment conţine amidon şi nu este indicat să-l consumaţi fierbinte, imediat după preparare, ci după ce a fost răcit şi eventual reîncălzit, pentru a scădea încărcătura glicemică”, precizează nutriţionistul Mihaela Bilic.
Hormonul care controlează senzaţia de saţietate
Fasolea conţine colecistokinină, un hormon secretat de celulele duodenale, care inhibă senzaţia de foame. Studiile medicilor arată că persoanele care au mâncat fasole au nivelul acestui hormon de două ori mai mare decât cei care au consumat alimente sărace în fibre, orez sau lapte degresat, şi de aceea au evitat un surplus de kilograme.
Alimente cu absorbţie lentă
Salata şi grepfrutul au un conţinut mai ridicat de fibre alimentare, ceea