Sumele acumulate in conturile clientilor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) sunt cu 800 mil. lei (200 mil. euro) mai mici decat in cazul in care contributia la aceste fonduri nu ar fi fost inghetata anul trecut la nivelul de 2%, in loc sa fie majorata la 2,5%, estimeaza Emilia Bunea, directorul general al ING Pensii, cel mai mare administrator de pensii private de pe piata locala.
Fondurile de pensii de pilon II au inceput sa colecteze contributii in mai 2008, in valoare de 2% din salariul brut al participantilor, nivel care urma sa fie majorat cu 0,5 puncte pe an, pana la 6%. Contributia a fost insa inghetata de guvern la nivelul de 2% in 2009, din cauza deficitului in crestere al bugetului de asigurari sociale, in conditiile in care din acest buget se scad contributiile care merg la fondurile private.
"Daca s-ar fi respectat calendarul prevazut de lege, activele ar fi putut ajunge la 2,7 miliarde de lei in 2009 si la 5,4 miliarde de lei in 2010.
In 2009 si 2010 cumulat, pierderile cauzate participantilor de nerespectarea programului initial vor fi de 800 de milioane de lei", a declarat Bunea, prezenta ieri la seminarul "Mediafax Talks about Private Pensions".
Fondurile de pensii obligatorii au in prezent aproape 5 milioane de participanti. Directorul ING Pensii sustine ca un participant care a inceput sa contribuie la varsta de 35 de ani ar fi avut la pensionare cu 6.800 de lei (circa 1.600 de euro, la cursul actual) mai mult daca s-ar fi respectat calendarul initial de majorare a contributiilor, ceea ce inseamna 4% din valoarea contului sau.
"Cu alte cuvinte, pensia anuala a acestui participant a fost redusa cu 386 de lei", explica Bunea.
Incepand cu luna aceasta fondurile private de pensii ar trebui sa incaseze contributii de 2,5%, aferente veniturilor din ianuarie ale participantilor.
Fiecare client are,