500 de tineri fermieri au primit anul trecut pana la 25.000 de euro, bani pusi la bataie de Uniunea Europeana pentru crearea de noi businessuri agricole, dar doar trei din zece au pornit o afacere de la zero in agricultura, restul preferand sa isi extinda businessul sau sa il modernizeze.
Astfel, daca initial programul "celor 25.000 de euro pentru tineri" era gandit pentru a-i determina pe acestia sa se intoarca la sat, potrivit unui sondaj realizat de ZF in randul celor care au luat finantare, majoritatea sunt mici antreprenori care au deja afaceri in agricultura in zonele rurale si nicidecum tineri care renunta la jobul din oras pentru a lucra pamantul la tara.
Metoda de obtinere a banilor este simpla - chiar daca finantarea de la UE nu acopera integral o investitie intr-o ferma, marele avantaj este ca suma de pana la 25.000 de euro nu trebuie data inapoi. In plus, fermierul trebuie doar sa demonstreze in trei ani ca a investit cel putin 30% din aceasta suma in agricultura.
Asa se face ca multi agricultori sub 40 de ani, care aveau deja afaceri in acest sector, au preferat sa solicite acest ajutor decat sa faca rost de bani de la banci pentru investitii in modernizarea fermelor, ca mai apoi sa primeasca deconturile de la UE.
Acest traseu trebuie parcurs pentru oricare alta masura de finantare europeana pentru dezvoltare rurala.
"Principalul obiectiv al acestei masuri este cresterea numarului de tineri agricultori care incep pentru prima oara o activitate agricola ca sefi de exploatatii si incurajarea tinerilor fermieri de a realiza investitii", spun reprezentantii Ministerului Agriculturii.
De cealalta parte, datele arata ca proiectul ajuta mai ales companiile carora le-au fost respinse alte dosare fiind considerate nefinantabile pe alte masuri decat persoanele fizice care doresc sa isi inceapa o afacere in agricultura, pri