Bilanţul persoanelor omorâte sau deportate în Republica Moldova pe timpul ocupaţiei sovietice este de peste 300.000 de persoane, după cum a declarat, într-o conferinţă de presă, istoricul Veaceslav Stăvilă, anunţă Jurnal.md.
Membru al Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, istoricul Veaceslav Stăvilă a precizat că procesul de distrugere a populaţiei s-a acţionat prin două metode: înfometarea şi deportarea în Siberia. "În multe dintre actele de deces au fost incluse alte cauze a morţii, decât înfometarea", a completat Stăvilă.
Mai citeşte şi:
Dosarele Revoluţiei: Agenţi sovietici acoperiţi de excursionişti
VIDEO Republica Moldova: S-au împlinit 18 ani de la conflictul armat de pe Nistru
Veaceslav Stăvilă a adăugat că, în urma cercetărilor efectuate, a ajuns la concluzia că peste 173.000 de persoane au murit prin înfometare în timpul ocupaţiei sovietice. „Istoria a arătat că decesele în masă au fost premeditate şi a provocate de sistemul totalitar. De la Moscova venea ordinul ca să fie adunate atâtea tone de cereale şi nimeni nu ştia sau nu dorea să ştie despre seceta care s-a abătut”, spune istoricul. „Sistemul sovietic a folosit metodele clasice de ocupaţie: terorizarea prin înfometare şi depratările”, a precizat Stăvilă.
Istoricul a ţinut să menţioneze că s-a acordat o atenţie mai mică persoanelor care au decedat în timpul celui de-al doilea război mondial şi nu se ştie exact câţi oameni au murit pe câmpurile de luptă. „Investigaţiile pe care le-am efectuat au scos la iveală că în anul 1944 au fost mobilizaţi 200.000 de moldoveni, dintre care circa 55.000 au murit în trei luni, din anul 1945, iar 32 % sunt daţi dispăruţi fără urmă”, a mai spus Stăvilă.
Veaceslav Stăvilă a susţinut că oamenii au fost pur şi simplu folosiţi în calitate de carne pentru scut. „