Uniunea Europeană trebuie salvată de la un declin economic, motiv pentru care Comisia Europeană prezintă miercuri, 3 martie, programul de revigorare gândit pentru zece ani şi numit Europa 2020, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Un urmaş demn al Strategiei de la Lisabona, create în 2000 pentru o perioadă de zece ani, actualul program de revigorare economica îşi propune, ca şi predecesorul său, un nou elan axat pe inovaţie, cercetare şi tehnologiile ecologice.
Uniunea Europeană trebuie salvată de la un declin economic, motiv pentru care Comisia Europeană prezintă miercuri, 3 martie, programul de revigorare gândit pentru zece ani şi numit Europa 2020, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Un urmaş demn al Strategiei de la Lisabona, create în 2000 pentru o perioadă de zece ani, actualul program de revigorare economica îşi propune, ca şi predecesorul său, un nou elan axat pe inovaţie, cercetare şi tehnologiile ecologice.
Ieşirea din criză a Europei va trebui să marcheze începutul unei noi ere economice, crede Comisia Europeană, care prezintă acest program, or în ultimii zece ani aceleaşi valori şi idei nu au adus nici un rezultat.
Cercetarea, inovaţia şi crearea locurilor de muncă au rămas după anul 2000 la fel de teoretice ca şi înainte, motiv pentru care Strategia de la Lisabona a fost ameliorată de mai multe ori pe parcurs.
Rezultatul întârziind să apară, Uniunea Europeană are nevoie să se arate puternică, dar ea se află în acest moment într-una dintre cele mai grave crize ale ultimelelor decenii.
Noul program economic doreşte să combată ritmul progresului european, pe care Bruxelles-ul îl consideră lent şi haotic şi doreşte să se pregătească mai bine pentru fenomenul îmbătrânirii populaţiei.
Comisia Europeană care recunoaşte că nu a fost realistă când şi-a propus obie