Imaginile difuzate de televiziunile de la noi surprind senzaţionalul dar pierd esenţialul. Telespectatorii au putut vedea mult căutatele ”imagini şocante” cu o bandă jefuind un magazin părăsit. Concluzia, scrisă în josul ecranului: ”Haos în Chile”.
Ei bine, nu.
Realitatea este că statul Chile a evitat un dezastru major, acolo unde Haiti nu a reuşit. Iar cutremurul din Chile a fost de 50 de ori mai puternic decât cel din Haiti! Șapte sute de morți în Chile și două sute de mii în Haiti - aici nu mai este vorba de întâmplare.
Haiti era și până la cutremur un stat eșuat. Prăbușirea infrastructurii, starea de subdezvoltare a sistemului sanitar și incapacitatea de intervenție a autorităților au mărit considerabil numărul victimelor. Este adevărat, comunitatea internațională s-a mobilizat imediat și a furnizat ajutoare. Dar asta nu a oprit haosul, fiindcă nu a existat o coordonare a trimiterilor. Apoi, nu a avut cine să administreze eficient ajutoarele și să le trimită acolo unde era nevoie de ele. Autoritățile haitiene au fost nepregătite și depășite.
Azi, statul Haiti este practic inexistent, fiind înlocuit cu administrarea internațională a ajutoarelor. Cum se va reface acest stat? Va reizbucni haosul și vor exploda violențele după plecarea administratorilor internaționali? Se va transforma această țară fără noroc într-o Somalie caraibeană? Nimeni nu poate ști cu siguranță astăzi.
Și acum, despre Chile.
În cele două decenii scurse de la reisntaurareea democrației, țara s-a angajat într-un proces ambițios de reforme – cea a sistemului de pensii, de exemplu, a fost considerată un model pentru statele în tranziție. Pare să nu aibă legătură cu reacția în caz de seism, dar are.
Chiar dacă nu se numără printre cele mai bogate state din lume, și nu e deloc ocolită de inegalități, societatea ch