O stire ("bomba") ne anunta ca PD-L cere suspendarea dlui Geoana din functia de presedinte al Senatului. Pasii prin care s-a ajuns aici sunt prezentati de Mediafax: totul porneste de la problema senatorilor independenti care sunt membrii unor comisii permanente ale acestei camere. Biroul Permanent a decis zilele trecute ca acestia isi pierd automat locurile in aceste comisii, scrie Doc, pe blogul lui.
Chestiunea fusese inainte dezbatuta in Comisia juridica, care decisese invers, ca independentii pot ramane in comisii - decizia luata strans, patru voturi la trei. PD-L ar fi dorit sa supuna chestiunea plenului, insa presedintele Senatului a refuzat. Refuz pentru care, daca e sa-l credem pe liderul senatorilor puterii, il paste suspendarea.
Ce lipseste din aceasta prezentare? Lipseste pentru inceput o precizare esentiala: problema respectiva este deja rezolvata de Constitutie. Ca le place, ca nu le place senatorilor independenti, legea fundamentala, preluata apoi de regulamentul Senatului, spune ca aceste comisii sunt alcatuite conform configuratiei politice rezultate din alegeri.
Daca un partid a luat un anumit procent din mandate la ultimele alegeri, atunci are dreptul la acelasi procent din membrii fiecarei comisii pana la urmatoarele alegeri. Ca paranteza, nici mie nu-mi place prevederea, din motive foarte bune, dar asta e cu totul alta discutie. Ea este in vigoare si trebuie respectata. In loc de asta, asistam la un nou episod rusinos in care legea si constitutia trebuie sa se supuna votului majoritar!
De altfel, n-as putea spune daca liderul senatorilor PD-L nu stie sau, mai grav, nu ii pasa de faptul ca regulamentului Senatului nu contine nicio prevedere privind suspendarea presedintelui acestei camere. La deputati exista o sanctiune care se poate aplica inclusiv liderului: excluderea temporara, echivalenta cu un fel