De cand a fost legalizata, in 1994, utilizarea Botoxului a devenit o procedura obisnuita in toata lumea. In Marea Britanie, anul trecut, 472.000 de persoane au apelat la tratamente injectabile cu Botox, adica o crestere de 105 la suta intr-un an, relateaza TimesOnline.
Pacientii pot apela la medici profesionisti sau cosmeticieni, dar isi pot procura si de pe internet kituri cu ajutorul carora isi pot injecta singuri toxina botulinica in piele. Larga utilizarea a Botoxului nu inseamna ca acesta este sigur si usor de folosit, avertizeaza, insa, oamenii de stiinta.
Botoxul este denumirea comerciala a unei forme purificate de toxina botulinica. Aceasta este o substanta letala, de 100.000 de ori mai toxica decat Sarinul, care a fost utilizat si de organizatiile teroriste. Toxina botulinica injectata in corp blocheaza comunicarea dintre terminatiile nervoase si muschi. In cantitati mici, aceasta substanta purificata este folosita pentru a controla spasmele musculare ale fetei si pentru a preveni ridurile de expresie.
Inca de la inceput, autoritatile si-au manifestat ingrijorarea privind utilizarea Botoxului in scopuri cosmetice. Pana acum patru ani, medicii erau singurii care puteau folosi aceasta substanta in tratamente de infrumusetare. Ulterior autoritatile au reglementat folosirea toxinei botulinice in cosmetica.
In 2008, agentia de reglementare a medicamentelor din Statele Unite a efectuat o analiza cu privire la siguranta tratamentului cu toxina botulinica, dupa ce militantii au sustinut ca 16 decese au fost legate de utilizarea acestei substante. Concluziile anchetei au impus reglementari mai stricte in acest domeniu. Chiar si compania producatoare de Botox a recunoscut ca, pe termen lung, folosirea Botoxului poate avea urmari negative, provocand botulism.
Este adevarat ca se poate scurge in creier?
@N_P