Consulatul de la Chisinau preia dosarele cetatenilor moldoveni pentru eliberarea permiselor de mic trafic de frontiera de doua zile si de-atunci presa moldoveneasca abunda in articole si comentarii critice la adresa Romaniei. Birocratia excesiva, coruptia care a aparut aproape instantaneu, asteptarile inselate si acuza ca acordul nu inlesneste ci, dimpotriva, ingreuneaza calatoria moldovenilor peste granita sunt reprosurile aduse Bucurestiului.
„Ni se face lehamite!”, asta este reactia cetatenilor in legatura cu procedurile impuse de autoritatile romane, pentru a obtine permise de trecere in tara vecina, dupa ce a intrat in vigoare Acordul privind micul trafic la frontiera. Nu au trecut decat doua zile de cand s-a dat startul pentru primirea cererilor pentru astfel de permise, dar oamenii care stau la coada, spun ca nu prea merita efortul. Asa incepe un reportaj aparut pe HotNews.md.
La fel sunt si reportajele video care au aparut pe Jurnalul TV: cetatenii moldoveni, toti venind de la zeci de kilometri - caci cei care locuiesc la maxim 50 de kilometri de frontiera au dreptul la astfel de permise - fac coada in fata Consulatului Romaniei, unde afla ca nu au dosarul complet. Da, este si o problema de informare, insa multi dintre ei nu vad relevanta existentei printre actele obligatorii a unui invitatii pe care trebuie sa o aiba de la cineva din Romania, un act legalizat la notar, in care sa se justifice trecerea frecventa a frontierei.
Nu au invitatia, problema e usor de rezolvat si aici ajungem la coruptie: ziarele de la Chisinau vorbesc despre acei "businessmani" sau "vanzatori de invitatii", care, in trecut, erau cei care facilitau obtinerea de documente pentru viza sau pentru obtinerea cetateniei. Pretul invitatiilor - despre care Deutsche Welle spune ca au invadat internetul - este de la 100 la 800 de lei moldovenesti sau de 200 d