Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi procurorii DIICOT Iaşi au făcut în această dimineaţă 23 de descinderi la domiciile unor persoane din Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău şi Bucureşti. Mascaţii au ridicat 25 de persoane, care sunt audiate de procurori.
Ora 19.00
Andrei Zaharia (25 de ani) din Bârlad (Vaslui), împreună cu Silviu Mirică şi Ţuţu Marius Bogdan sunt suspectaţi că în noiembrie 2009 au constituit un grup infracţional cu scopul de a efectua tranzacţii financiare frauduloase. Conform anchetatorilor, cei trei ar fi acţionat pe internet folosindu-se de datele de identificare şi parolele de acces ale unor carduri bancare. Procurorii DIICOT Iaşi susţin că membrii reţelei achiziţionau prin comenzi online diverse produse, pe care le plăteau cu ajutorul cardurilor clonate, cu datele ce aparţineau unor cetăţeni germani.
În perioada 15 ianuarie-11 februarie 2010, Andrei Zaharia ar fi făcut astfel de tranzacţii în valoare de 29.558 de lei şi 555 de euro. Dacă va fi găsit vinovat, Zaharia riscă între 1 şi 12 ani de închisoare. Pe numele lui Andrei Zaharia, reţinut pentru 24 de ore, procurorii au început urmărirea penală. Tânărul din Bârlad va fi dus mâine în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. „În sarcina clientului meu s-au reţinut acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional şi efectuarea mai multor tranzacţii frauduloase pe internet", a declarat Răzvan Cardoneanu, avocatul lui Zaharia.
Ora 15.30 Membrii reţelei montau pe ATM-uri aşa-zisele „pisicuţe“, cu ajutorul cărora reuşeau să citească cardurile introduse în bancomat. Aceştia foloseau datele obţinute pentru a realiza carduri false. Următorul pas era extragerea sumelor de bani din conturile persoanelor ale căror carduri fuseseră clonate.
Procurorii susţin că falsificatorii au acţionat în perioada 2009 - martie 2010 în Iaşi, Vaslui, Galaţi