"Legitimatia de membru al Consiliului de Administratie (al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate - CNAS - n.red.) te ajuta cel mult sa treci de portar intr-un spital", spune Ion Albu, membru in Consiliul de Administratie al CNAS din partea Confederatiei Sindicale Nationale Meridian. Teoretic, el impreuna cu alte 16 persoane care fac din Consiliul de Administratie (CA) al CNAS au responsabilitatea de a administa fondurile de circa 15,7 mld. lei (3,7 mld. euro) pe care sanatatea le are la dispozitie, si au numai putin de 21 de atributii.
Spre comparatie, sunt putine companii in Romania care au un asemenea nivel al cheltuielilor, iar consiliul de administratie in companiile private joaca un rol extrem de important, fiind cel care aproba toate investitiile, bugetul de venituri si cheltuieli si in linii mari strategia firmei.
Consiliul de Administratie al CNAS a fost construit pe principiul reprezentativitatii contribuabililor.
Cu alte cuvinte, din cei 17 membri, cinci sunt reprezentanti ai patronatelor care contribuie cu 5,2% din fondul de salarii, alti cinci ai salariatilor care contribuie cu 5,5% din fondul de salarii, apoi restul ai Guvernului, Presedintiei si Persoanelor Varstnice. Sistemul a fost construit astfel incat acestia, patronatele, sindicatele, Guvernul, sa aiba controlul banilor. Problema este ca nimeni nu ii cunoaste si nici ei nu se considera suficient de puternici, cu toate ca atributiile lor, prin lege, se termina la litera "v", adica sunt in numar de 21.
Un rol "decorativ"
Desi recunosc ca fondul CNAS este "cel mai mare fond financiar din Romania", ei spun ca rolul pe care il joaca este redus si de multe ori "decorativ".
"Ca peste tot in institutiile deconcentrate (institutii care depind de o autoritate centrala pentru finantare, dar sunt conduse autonom - n.red.) mai mult sau mai putin, noi avem un rol dec