Climatul economic s-a schimbat foarte mult în ultimul an, companiile îşi revizuiesc bugetele, iar în ceea ce priveşte salariaţii se pare că legislaţia muncii nu a avut parte de îmbunătăţiri. Atât avocaţii, cât şi specialiştii din Resurse Umane afirmă că în momentul de faţă ar trebui ca legiuitorii să adapteze mai mult cadrul legislativ care reglementează piaţa muncii.
Ţuca Zbârcea & Asociaţii: Legislaţia muncii nu răspunde întru totul actualelor condiţii
Clarificarea cadrului legislativ care reglementează piaţa muncii trebuie să fie o prioritate pentru legiuitor în anul 2010, au susţinut avocaţii Ţuca Zbârcea & Asociaţii, în cadrul unei conferinţe de presă.
Conform avocatului Şerban Pâslaru, coordonatorul departamentului de dreptul muncii din cadrul Ţuca Zbârcea & Asociaţii, transformările economice din ultimii ani şi, mai apoi, criza economică au schimbat radical piaţa forţei de muncă şi raporturile angajat-angajator, conducând la apariţia unui număr tot mai mare de probleme specifice. La acestea a contribuit şi legislaţia actuală, care nu mai răspunde întru totul nevoilor de dezvoltare şi realităţilor economiei româneşti.
"Reglementarea pieţei muncii are ca finalitate satisfacerea unor nevoi sociale şi economice. Existenţa a cât mai multor locuri de muncă, cât mai bine plătite, dar şi asigurarea unei productivităţi crescute a muncii şi a sustenabilităţii costurilor cu forţa de muncă trebuie să se înscrie între obiectivele avute în vedere de legislaţia muncii. Este momentul ca legiuitorul şi actorii sociali să procedeze la o analiză serioasă, aprofundată, a măsurii în care legislaţia muncii, aşa cum se prezintă azi, poate să asigure realizarea acestor obiective", a apreciat Şerban Pâslaru, avocat asociat al Ţuca Zbârcea & Asociaţii.
În plus, conform avocatului Ţuca Zbârcea & Asociaţii, situaţiile, nu puţine la număr, în c