Cutremurul puternic, care a afectat săptămâna trecută Chile, a modificat axa Pământului şi a micşorat durata zilelor. Este concluzia cercetatorilor de la NASA, citati de CNN. Potrivit specialistilor NASA, schimbarea nu este majoră dar e în schimb permanentă. Durata fiecărei zile ar trebui să fie cu 1,26 microsecunde mai mică, potrivit primelor estimări.
Cutremurul puternic, care a afectat săptămâna trecută Chile, a modificat axa Pământului şi a micşorat durata zilelor. Este concluzia cercetatorilor de la NASA, citati de CNN.
Potrivit specialistilor NASA, schimbarea nu este majoră dar e în schimb permanentă. Durata fiecărei zile ar trebui să fie cu 1,26 microsecunde mai mică, potrivit primelor estimări. O secundă are un milion de microsecunde.
Pe ce se bazează teoria? Pe faptul că un cutremur modifică în mod considerabil structura şi distribuţia maselor pe Pământ. Schimbarea distribuţiei are ca efect modificarea vitezei de rotaţie a planetei, care determină durata unei zile.
"Orice eveniment la nivel mondial care implică mişcări ale unor mase afectează rotaţia Pământului", susţin specialiştii NASA.
Un cercetător în domeniul geofizicii din cadrul NASA, Richard Gross, a folosit un model informatic pentru a determina modul în care cutremurul de 8,8 grade din Chile ar fi afectat Pământul. Potrivit acestuia, seismul a modificat axa Pământului cu circa opt centimetri. Această modificare a axei ar putea scurta durata zilelor.
De asememea, cutremurul cu magnitudinea de 9,1 din 2004 care a provocat un tsunami devastator în Oceanul Indian a scurtat durata zilelor cu 6,8 microsecunde.
Pe de altă parte, durata unei zile terestre poate să şi crească. De exemplu, dacă Barajul celor trei defileuri din China ar fi umplut, el ar conţine 40 de kilometri cubi de apă. Schimbarea distribuţiei masei terestre ar conduce, în acest caz, la o cre