Băimăreanul a înfiinţat Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale din Maramureş şi militează pentru promovarea intereselor.
Deşi sătmărean la origine, Ioan Tătăran se consideră moroşan get-beget. A învăţat să iubească agricultura de mic, de la părinţi, care aveau o gospodărie bine închegată, într-un sat de la graniţa cu Maramureşul. Vorbeşte plin de emoţie şi mândrie despre tatăl lui, care era „henteşul" satului şi de la care a învăţat meşteşugul produselor tradiţionale din carne de porc. „De la 12 ani eram mâna dreaptă a tătului meu şi cred că am participat la majoritatea tăierilor de porci din satul natal. Acolo am învăţat să prepar în mod tradiţional carnea de porc şi de vită", spune Ioan Tătăran.
Mai bine de 20 de ani în agricultură
A urmat cursurile Liceului Agricol de la Livada, Satu Mare, la secţia de horticultură şi apoi cele ale Facultăţii de la Timişoara. După absolvire a fost timp de trei ani şef de fermă vegetală la Medieşul Aurit, tot în judeţul Satu Mare, iar apoi, din anul 1984, a fost numit director la îngrăşătoria de viţei de la Satulung. „Aşa am devenit băimărean şi aşa mă consider, moroşan cu acte în regulă. Am rămas la îngrăşătorie până la lichidarea ei, în anul 1992, şi apoi mi-am început o afacere în domeniu, pe cont propriu", explică Tătăran. Firma pe care o administrează cu succes din 1993 are ca obiect de activitate prelucrarea tradiţională a produselor din carne, iar patronul nu se sfieşte să recunoască faptul că de multe ori renunţă la sacou, îşi pune un şorţ şi o bonetă şi lucrează cot la cot cu angajaţii.
Promovează produsele tradiţionale
Adept al preparatelor tradiţionale, Ioan Tătăran consideră că fiecare român să aibă grijă de sănătatea lui prin consumarea produselor tradiţionale care nu conţin niciun fel de aditivi, că agricultura făcută în mod tradiţional nu „îmbolnăveşte" m