Economia mondiala nu va mai reusi in urmatorii zece ani sa atinga ratele de crestere din anii precriza, in conditiile in care multe guverne vor fi nevoite sa ia masuri drastice pentru a reduce deficitele bugetare si datoriile, masuri care vor duce la o crestere economica anemica.
"Cresterea economiei mondiale va fi redusa in urmatorii zece ani, de 2% sau chiar mai putin, in conditii de inflatie ridicata, 6-8%. China ar putea, de asemenea, inregistra o incetinire puternica a cresterii economice, in timp ce tarile emergente din Europa Centrala si de Est vor avea performante mixte, adica ani de avans economic mai puternic urmati de crestere mai redusa", a declarat analistul Dragos Cabat.
Pe de alta parte, economia mondiala ar putea reveni dupa o anumita perioada la nivelul de crestere anterior crizei, insa numai daca va fi impinsa de la spate de elemente speciale, cum ar fi progresul tehnologic, asa cum s-a intamplat cu lansarea internetului care a ajutat economia mondiala sa creasca in anii '90, a explicat Cabat.
Salvarea vine din Asia
Si Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, considera ca desi vom avea o revenire a economiei mondiale inca din 2010, aceasta se va datora in mare parte tarilor asiatice. "China si in general tarile asiatice mai pot compensa partial rezultatele mai slabe ale altor state, insa cresterea de ansamblu depinde foarte mult de modul in care se vor rezolva probleme precum excedentele tarilor asiatice sau deficitul de cont curent al Statelor Unite", potrivit lui Dumitru.
Povara datoriei publice este reprezentativa in zona euro, Statele Unite si in Japonia, astfel ca aceste state trebuie sa parcurga un proces de consolidare fiscala care se va traduce prin restrictii bugetare ce vor reduce din avansul economic, a adaugat Dumitru.
Deceniu de austeritate
Dezechilibrele din economia mondiala pot fi rez