Comisia Europeană a autorizat cultivarea pe teritoriul UE a cartofului modificat genetic Amflora. Gena pe care o conţine îi conferă rezistenţă la o serie de antibiotice importante
Cartoful Amflora a fost dezvoltat de gigantul german din industria chimică BASF. Executivul European a autorizat cartoful pentru utilizarea industrială, în producţia hârtiei sau pentru hrana animalelor, informează Reuters. Amflora va fi probabil cultivat pe o suprafaţă de 250 de hectare în Europa, din care 150 de hectare în Cehia, a anunţat BASF. Decizia privind acceptarea acestui cartof ar putea fi lăsată totuşi la latitudinea fiecărui stat membru.
Niciun OMG aprobat în ultimii 12 ani
Grupurile ecologiste au acuzat Comisia că ignoră riscurile reprezentate de organismele modificate genetic pentru oameni, animale, dar şi mediu.
Reacţiile din partea ecologiştilor români nu au întârziat să apară. Membrii Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic şi ai Clubului Ecologic Transilvania spun că decizia noii administraţii a lui Barosso este fără precedent în Uniunea Europeană, care în ultimii 12 ani nu a autorizat pentru cultivare niciun organism modificat genetic.
Ei au sistetizat câteva dintre riscurile asociate cultivării acestui soi de cartof, unul dintre cele mai importante fiind gena marker pe care acest cartof o conţine şi care este rezistentă la antibiotice. Gabriel Păun, preşedintele organizaţiei de mediu Agent Green, spune că în studiile efectuate s-a observat că animalele de sex feminin testate cu Amflora au prezentat diferenţe semnificative privind globulele albe şi greutatea splinei în comparaţie cu animalele hrănite cu cartof convenţional.
Gena poate scăpa de sub control
Părerile specialiştilor sunt împărţite în ceea ce priveşte decizia noii administraţii a lui Barosso. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa