Premierul şi ministrul Finanţelor spun că există o "rezervă enormă" în această zonă
Fiscul a colectat anul trecut cu 6,4% mai puţin decât în 2008, dar a fost "aproape de ţintă"
Cauzată pe de o parte de criza financiară şi pe de alta de inventivitatea românului infractor, evaziunea fiscală a înregistrat anul trecut cote alarmante, ceea ce a determinat autorităţile să-şi intensifice acţiunile de control, astfel încât să colecteze cât mai mult la buget.
Încercând să atingă standardele impuse de acordul cu FMI, oficialii Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) au declarat ieri că, deşi sumele colectate au scăzut, cotele s-au situat în "apropierea nivelului programat". "Sumele realizate, de 133,9 miliarde lei, au reprezentat 99,97% din programul stabilit de M.F.P. Comparativ cu anul 2008, încasările au scăzut cu 6,4%, ca rezultat al contextului macroeconomic dificil", a precizat ieri în cadrul şedinţei de bilanţ a Agenţiei, Sorin Blejnar, preşedintele ANAF.
Inspectorii fiscali au înaintat anul trecut aproape 8.000 de sesizări penale, cu 41% mai mult decât în anul precedent, valoarea prejudiciilor fiind majorată cu 45,6% faţă de 2008, la aproximativ 1,37 miliarde euro.
Vlădescu cere stoparea fenomenului
Subliniind că România are nevoie de investiţii pentru a-şi majora cheltuielile de capital, în condiţiile în care echilibrele macroeconomice nu sunt afectate, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat ieri că există o "rezervă enormă în zona evaziunii fiscale". "Avem însă o rezervă enormă în zona evaziunii fiscale. Fără reducerea acesteia o să avem mai puţine şosele, alocaţii mai mici, sănătate mai puţină", a explicat Vlădescu, cerându-le inspectorilor fiscali să nu aibă "niciun fel de înţelegere pentru evazioniştii fiscali", a declarat Vlădescu apelând la toate instituţiile abilitate prin lege