Fondul şcolii este salvator în condiţiile în care bugetul local este insuficient pentru investiţii. Banii pe care elevii îi dau la fondul şcolii şi pentru care primesc în schimb o chitanţă sunt adunaţi de către preşedintele Comitetului de Părinţi.
Dacă în urmă cu câţiva ani, cotizaţiile elevilor la fondul clasei ajungeau pe mâna învăţătorilor sau a diriginţilor, acum foarte puţine sunt unităţile unde fondul clasei a rămas o obişnuinţă, de altfel practicată în mod tacit. Însă, există un fond al şcolii, extrem de util mai ales pe timp de criză, când banii de la bugetul local sunt foarte puţini.
„În acest an şcolar nu avem voie să facem nicio investiţie din bugetul de la primărie, dar nici măcar din fondurile proprii pe care le mai obţinem din închirierea diferitor spaţii. Aşa că, fondul şcolii este ca şi oxigenul în această perioadă. Părinţii sunt cei care decid suma cu care contribuie fiecare elev şi tot ei pun toţi banii într-un cont", declară Cornel Noană,
directorul Colegiului Naţional „Unirea". Aici, de doi ani încoace, elevii au dat câte 50 de lei.
Şi la unitatea de învăţământ „Ion Bazgan", fondul şcolii, în valoare de 32 de lei, este foarte util pentru achiziţionarea obiectelor de inventar. „Fiecare elev primeşte chitanţă de la preşedintele Comitetului de Părinţi. Anul trecut 70% din totalul elevilor au contribuit la fondul şcolii, bani cu care am reuşit să mai îmbunătăţim şi să dotăm clasele. Nimeni nu este obligat să dea aceşti bani", spune Tiberiu Dima, directorul unităţii.
Părinţii vor investiţii
Părinţii sunt de acord să cotizeze la fondul şcolii, atâta timp cât banii sunt cheltuiţi cu adevărat pentru reparaţii şi materiale didactice şi sunt ţinuţi la curent cu modul în care au fost investiţi.
„În acest an am dat 60 de lei la fondul şcolii. Mi se pare o sumă cam mare, dar atâta timp cât văd că se fac investiţii, iar