Marea lui pasiune este să aibă grijă de trecut, pe care îl prezintă cât mai aproape de realitate în cadrul Muzeului Banatului Montan.
PROFIL
Născut. 26.01.1954, Ilidia.
Educaţie. Absolvent al Universităţii „ Babeş-Bolay” Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie-Filozofie.
Ocupaţie. Director al Muzeului „Banatului Montan” Reşiţa.
Familie. Căsătorit, un copil.
Dumitru Ţeicu a îndrăgit istoria chiar din primele ore în care a început să studieze materia. Fiind un pasionat al trecutului poporului român nu s-a sfiit ca în momentul în care în localitatea natală, Ilidia, muzeografii şi arheologii au deschis un şantier să fie alături de ei.
„Eram în clasa a IX-a în momentul în care la Ilidia au început săpăturile arheologice. Am cunoscut un arheolog din Cluj care mi-a fost un alt model de profesor. În acel moment s-a creat Big Bangul pentru mine în ceea ce priveşte arheologia. Aşa am ajuns să urmez cursurile Facultăţii de Istorie-Filozofie”, a explicat muzeograful.
Din anul III de facultate s-a specializat în arheologie, iar după absolvire s-a reîntors în Banat. A fost muzeograf-arheolog în cadrul Muzeului de Istorie al judeţului Caraş-Severin şi a lucrat pe şantierele arheologice din Banatul de sud. „Am început să lucrez ca arheolog la muzeu. M-am specializat în arheologie medievală. Perioada 1978-1990 a fost mai complicată. A fost o perioadă de acumulare”, explică arheologul. De două decenii este director al Muzeului Bantului Montan, dar această funcţie nu l-a determinat să stea departe de şantierele arheologice.
Aduce istoria la lumină
Fiind fascinat de istoria Banatului şi de perioada medievală, în anul 1998 a obţinut titlul de doctor în istorie cu lucrarea „Banatul Montan în Evul Mediu”. Marea sa pasiune este să aibă grijă de trecutul nostru, să-l readucă la suprafaţă şi să-l prezinte celor care au astfel de curi