Majoritatea PDL-UDMR-independenti a repurtat ieri prima victorie in fata opozitiei din Parlament: a trecut cu brio Legea de modificare a statutului functionarilor publici, salvand 4.000 de capete din deconcentrate, protejate de Guvernul Boc.
Legea care permite numirile in functiile de conducere din administratie pe criterii politice a trecut marti de plenul Camerei Deputatilor cu 172 de voturi, cu cinci mai multe decat minimul necesar adoptarii. PSD si PNL au iesit din sala in momentul votului, in semn de protest fata de modificarile aduse Statutului functionarilor publici de partidul de guvernamant si aliati. Cele doua partide de opozitie au anuntat ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala. Democrat-liberalii sunt insa optimisti ca actul normativ va fi declarat constitutional, ca urmare a majorarii bugetului Curtii pe 2010. Totusi, premierul Emil Boc a criticat demersul social-democratilor: "Este dreptul opozitiei sa faca demersurile pe care le considera necesare, dar nu pot sa nu observ ipocrizia PSD, domnul Dusa (n.red. – Mircea, deputat PSD) fiind acela care a anuntat ca va sesiza CCR, uitand ca el a initiat, cand PSD era la guvernare, un proiect care a stat dupa aceea la baza OUG 37. Se pare ca PSD, prin atacarea la CCR, este suparat ca se revine la functia publica".
Concret, potrivit proiectului adoptat ieri, sefii de deconcentrate revin la Statutul functionarilor publici si pot ocupa in continuare functiile, dar temporar, in baza unui aviz al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), daca au cinci ani vechime in administratie si studii de specialitate. Dupa sase luni, ei ar urma sa dea concurs pentru ocuparea definitiva a posturilor. Oficial, PDL sustine ca aceasta modificare s-ar traduce prin depolitizarea administratiei publice, intrucat directorii nu ar mai fi numiti politic, ci ar fi functionari publici instalat