Dieta potrivita influenteaza competentele creierului si, in plus, poate intarzia boala Alzheimer sau alte forme de dementa, potrivit prevention.com.
"Memoria, atentia si capacitatea de a invata se vor imbunatati daca veti consuma alimente sanatoase", spune doctorul Cynthia Green, director al programului de imbunatatire a memoriei de la Facultatea de Medicina din New York si autor al cartii «Prevenirea - noua strategie a creierului». Programul se bazeaza pe includerea de nutrienti cheie in mesele zilnice. Acestia, impreuna cu exercitii si jocuri pentru creier, previn inflamatiile si pastreaza celulele creierului sanatoase.
Peste gras
Pestele gras (somon, ton, macrou, sardine) contine acizi grasi Omega 3 si substante nutritive care sunt esentiale pentru o minte sanatoasa. Aproximativ 40% din acizi grasi din celulele creierului sunt de tip DHA, unul dintre cei trei acizi Omega-3 care se gasesc in uleiul de peste. Expertii cred ca acizii grasi sunt necesari pentru transmiterea semnalelor intre celulele creierului.
Intr-un studiu realizat in 2006, cercetatorii de la Universitatea Tufts au descoperit ca persoanele care au manancat peste de trei ori pe saptamana au avut niveluri mari de DHA in sange si au fost mai putin expusi la riscul de a se imbolnavi de Alzheimer cu 39%.
Sfat: Mananca peste cel putin de doua ori pe saptamana (limita de ton este de sase conserve pe saptamana, pentru a minimiza expunerea la mercur).
Salata verde si broccoli
Salata verde si diferitele feluri de legume crucifere (varza, broccoli, varza creta, conopida, varza de Bruxelles), contin antioxidanti ca vitamina C si anumiti compusi de plante numiti carotenoide, care iti protejeaza creierul.
Atunci cand genereaza energie, organismul secreta niste deseuri daunatoare pentru creier care poarta denumirea de radicali