Incepe sa fie la moda sa fii independent. Adica neafiliat politic. Pentru ca notiunea de independent este mult prea larga pentru sensul restrans pe care acesta il presupune in politica. Este si mai bine sa fii, si parlamentar independent, si la putere. Nefericirea este ca aceasta "minune" nu poate tine prea mult. Pentru ca, din pacate, in democratie trebuie sa-ti mai "murdaresti" mainile si cu electoratul din patru in patru ani.
Vedetismul grupului parlamentar al independentilor a luat nastere din initiativa si nevoia lui Traian Basescu de a ajuta nefericitul PD-L sa formeze noul Cabinet Boc. Izolat de aroganta PNL si obraznicia PSD, PD-L a fost nevoit sa apeleze la grupul demisionarilor, nemultumitilor si oportunistilor politici condus de generalul Gabriel Oprea. Cum este obisnuit cu ordinele, acesta s-a conformat, a luat pozitia de drepti, a salutat respectuos si a platit pentru stelele primite. Ca doar nimic nu este gratis in ziua de astazi.
Cu ceva timp in urma, Traian Basescu il cataloga pe Gabriel Oprea "seful mafiei personale a lui Adrian Nastase". Acum, presedintele, cu o simpla semnatura, dar incarcata de semnificatii constitutionale si institutionale, a transformat mafiotul in seful apararii nationale. O afacere in care nu trebuie sa cautam dimensiuni morale.
Grupul independentilor se mai poate bucura de existenta numai pana in 2012. in pragul alegerilor generale acestia, fie se vor confrunta cu realitatea electorala locala din propria circumscriptie (putin probabil), fie se vor indrepta catre partide (cel mai probabil PD-L pentru ca majoritatea sunt plecati din PSD si PNL), fie vor infiinta un nou partid de centru-stanga ca alternativa la politica facuta de PSD.
Chiar daca poti castiga cu independenta mascata, fie Primaria Capitalei, fie un mandat de europarlamentar, ea nu presupune toate avantajele unui part