Bancherii greci nu vor retrage banii din ţară, întrucât subsidiarele din România ale băncilor elene sunt printre cele mai profitabile.
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, apreciază că este puţin probabil ca băncile din Grecia să ceară subsidiarelor locale să scoată banii din ţară. Motivul este simplu: filialele din România sunt profitabile.
“Lichiditatea ar fi unul dintre motivele pentru care băncile mamă greceşti ar cere subsidiarelor din România să scoată banii din ţară. Nu este rezonabil, pentru că asta ar însemna că băncile mamă sunt într-o situaţie foarte grea. Pe de altă parte, subsidiarele din România fac profit şi costul de finanţare este mai mare în Grecia, după cum arată evoluţia CDS-urilor”, a declarat Croitoru, în cadrul unei conferinţe, transmite Mediafax.
De asemenea, Adrian Vasilescu a declarat de curând că băncile româneşti cu capital grecesc sunt solide, ca răspuns la recomandările făcute de Mircea Geoană cumnatului său. Fostul preşedinte al PSD i-a cerut cumnatului său să demisioneze din funcţia de preşedinte al Eximbank. Însă, gândindu-se probabil la posibilele implicaţii ale crizei financiare din Grecia, Geoană l-a sfătuit pe Ionuţ Costea să nu se angajeze la o banca grecească.
Creditarea, limitată
Grupurile financiare elene controlează 27% din activele sistemului financiar bancar din România, fiind secondate de băncile austriece. Astfel, instituţiile de credit Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank, ATE Bank, Banca Românească şi Marfin Bank sunt controlate de bănci greceşti.
Recent, o analiză efectuată de banca americană de investiţii Morgan Stanley, preluată de presa internaţional, arata că instituţiile de credit greceşti ar putea îngheţa creditarea, în favoarea creşterii mai rapide a portofoliului de depozite. În acest context, ieşirea din criză a statelor centr