Ungaria a devenit un exemplu de urmat pentru restul statelor din regiune deoarece a reusit prin masuri dure aplicate de guvern sa se repuna pe picioare, considera Peter Oszko, ministrul maghiar de finante.
Intr-o opinie din The Wall Street Journal, Oszko spune ca masurile adoptate de guvern au fost atipice, insa au reusit sa ajute statul sa depaseasca cea mai dificila perioada a crizei datoriilor.
Oszko afirma ca secretul consta in faptul ca deciziile politice trebuie sa aiba impact pe termen lung asupra economiei. El afirma ca o prima masura este renuntarea la obiceiurile proaste care au condus la aparitia situatiei.
In cazul Ungariei, una dintre cele mai importante probleme era modelul de crestere - aplicat in aproape toate statele din Europa Centrala si de Est - potrivit caruia cresterea economica era sustinuta prin indatorare.
"Nu sunt primul care spune ca actuala criza a aparut ca rezultat al politicii in domeniul creditarii - bancile ofereau imprumuturi fara a fi analizata bonitatea clientilor. Companiile, gospodariile si chiar statele contractau credite in speranta unui viitor din ce in ce mai prosper. Evident, acest proces era menit sa devina un cerc vicios", marturiseste el.
In momentul in care datoria ajunsese sa creasca mai rapid decat veniturile, criza a devenit inevitabila, a spus Oszko. O reactie in lant a putut fi evitata cu ajutorul unor instrumente financiare inovatoare, insa ce se obtinea era doar intarzierea situatiei si in timp inrautatirea ei.
"Este clar ca modelul de crestere a servit unor scopuri atat economice, cat si politice: guvernele puteau sa se mandreasca cu o evolutie pozitiva a indicatorilor economici an dupa an, gospodariile aveau acces usor la bani, iar tensiunile sociale s-au evaporat, toate acestea la un cost mic si fara riscuri prea mari", considera Oszko. S-ar putea crede ca o astfel de experien