Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a făcut ieri bilanţul ofertelor primite de la 21 de bănci, care au sărit bugetul stabilit pentru acest an cu 600 mil. euro, motiv pentru care s-a stabilit că fondurile propuse de bănci vor fi reduse proporţional până se va atinge nivelul limită de 700 mil. euro. Ministerul Finanţelor, coordonatorul programului, mai are însă de stabilit o serie de reguli de funcţionare care ar putea ad
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a făcut ieri bilanţul ofertelor primite de la 21 de bănci, care au sărit bugetul stabilit pentru acest an cu 600 mil. euro, motiv pentru care s-a stabilit că fondurile propuse de bănci vor fi reduse proporţional până se va atinge nivelul limită de 700 mil. euro. Ministerul Finanţelor, coordonatorul programului, mai are însă de stabilit o serie de reguli de funcţionare care ar putea aduce schimbări radicale proiectului. Autorităţile centrale au anunţat că săptămâna aceasta se vor definitiva şi aceste detalii.
Dacă regulile de acordare a creditelor pentru persoanele care apelează la un plafon de maxim 60.000 de euro vor fi împrumutate de la vechiul program, în cazul plafonului de 70.000 euro, stabilit pentru achiziţia de locuinţe construite de la zero, sau a celui de 75.000 euro dedicat construcţiilor prin asociere, se aşteaptă reglementări noi.
Spre exemplu, în acest moment, nu se ştie ce se va întâmpla în cazul în care persoanele care accesează un credit pentru achiziţia unei locuinţe construite de la zero nu mai plătesc ratele după ce primesc prima tranşă de bani. Acelaşi lucru este valabil şi la construcţiile prin asociere, unde în orice moment, unul dintre asociaţi poate să renunţe.
Premierul Emil Boc crede că programul „Prima Casă" revizuit ar putea să devină operaţio