Îndrăgostită de cultura şi civilizaţia britanică a creat un proiect unic pentru promovarea limbii engleze, iubit de profesori şi elevi.
S-a îndrăgostit de limba engleză deşi făcuse 11 ani de rusă. “Eram în clasa XI şi toată familia era înebunită că eu nu ştiam ce să fac, am să început să învăţ limba engleză, mi-a plăcut atât de mult încât a devenit o pasiune şi am urmat această carieră”, rememorează Ileana Aftenie.
A debutat în învăţământ la Reghin, la fosta Şcoală Generală nr. 5. N-a uitat nici acum cuvintele cu care a fost întâmpinată de directorul de atunci, Elena Suciu: “Bine ai venit la noi, copilă!”. Şi astăzi îi este drag tot ce ţine de Reghin, se întâlneşte cu foşti elevi, şi emoţiile sunt reciproce. “Ceea ce m-a impresionat şi nu voi uita a fost atmosfera, căldura cu care m-au întâmpinat colegii. Am avut o viaţă deosebită ca profesoară, experienţe deosebite şi de începător, colegii, elevii, m-au ajutat foarte mult”, mai spune dascălul.
S-a căsătorit, şi după doi ani de navetă, a participat la un concurs de dosare şi a ajuns la Colegiul Unirea unde predă de 20 de ani. “Am avut o mare şansă, recunosc, mare de tot. Cred că prin munca mea am răsplătit pe cineva de acolo de sus care probabil a vrut să mă ajute. Mi-e drag tot la Unirea, de la ziduri la elevi”, a sintetizat ea.
Cum au evoluat elevii în 20 de ani? “Din fericire, ca profesoară de limba engleză simt că elevii au evoluat în dorinţa lor de a putea comunica şi într-o altă limbă. Ne e clar că limba engleză e la ora actuală limba înţelegerii internaţionale şi toţi trebuie să avem un paşaport. Deşi mai ales în ultimii ani de liceu elevii îşi dau seama de această necesitate, mă bucur că mă pot duce la ore cu plăcere. Ştiu că voi întâmpina o deschidere, şi că dacă nu toţi, 80% din elevi tot participă cu plăcere la desfăşurarea lecţiilor, în sensul acumulării de noi cunoştinţe car