Aproape 50 de romani, dintre care o parte au dubla specializare academica, realizeaza din Cluj analize financiare complexe sau cercetari de piata pentru companii din Europa de Vest sau multinationale, iar evolutia de pana acum a afacerilor ar putea duce la o dublare a numarului de angajati, spun reprezentantii Evalueserve, o multinationala specializata in servicii de externalizare.
"Noi nu ne ocupam de preluarea unor procese simple de business, care se repeta de mii de ori, ci de servicii care presupun un nivel inalt de cunostinte, unde adesea este nevoie de o dubla specializare academica", explica diectorul executiv Marc Vollenweider diferenta intre Evalueserve si companiile care se ocupa de externalizarea proceselor de business (BPO), al caror business a explodat in ultimii ani.
Aproximativ 10.000 de romani s-au angajat in ultimii ani la diviziile de outsourcing ale unor giganti ca Alcatel-Lucent, Genpact, HP, IBM, Oracle sau Wipro. Romanii realizeaza diverse servicii, precum procesare de facturi sau suport IT, pentru firme occidentale.
Daca pentru companiile de mai sus pot lucra si studenti, la Evalueserve deja 40% dintre angajati au dubla specializare, spune Vollenweider. "Spre exemplu, avem oameni care au absolvit economie si statistica aplicata sau banci si finante si management financiar".
Cat castiga un angajat Evalueserve cu doua diplome, in conditiile in care centrele BPO veniturile variaza in jur de 300-400 de euro? Seful companiei nu a dorit sa ofere detalii, precizand doar ca nivelul compensatiilor este "mai ridicat".
Pana acum compania a lucrat doar cu clienti externi, in conditiile in care in Romania serviciile de acest tip nu sunt foarte cunoscute. Vollenweider spune ca un client potential pentru Evalueserve Romania ar fi operatorii telecom sau bancile. "Spre exemplu, am putea analiza pentru banci sau operatorii telecom b