Ouale comercializate in Romania, indiferent de modul in care au fost crescute, nu reprezinta un pericol pentru sanatatea consumatorilor, au concluzionat specialistii romani. "Ouale ecologice", care provin de la gainile crescute in aer liber, sunt de trei ori mai scumpe decat cele obtinute de la pasarile tinute in custi. Desi multi romani spun ca le-ar cumpara, acestea sunt totusi greu de gasit.
Dupa aproape o luna de scandal si scaderi importante ale vanzarilor de oua, autoritatile au hotarat sa faca ordine pe piata crescatorilor de pasari. Consiliul stiintific al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a decis, cu unanimitate de voturi (inclusiv cu cel al prof. Gheorghe Mencinicopschi), ca nu exista dovezi stiintifice care sa demonstreze prezenta hormonului stresului in oua sau faptul ca ouale provenite de la gaini crescute in custi sunt toxice. De asemenea, s-a facut distinctia intre diferitele tipuri de clasificare a oului, in functie de greutate, exprimata prin literele S (sub 53 de grame), M (intre 53 si 63 de grame), L (intre 63 si 73 de grame) si XL (peste 73 de grame) si cel care indica sistemul de crestere a gainilor ouatoare, marcat prin cifrele 0 (ecologice), 1 (de la gaini crescute liber), 2 (gaini crescute in hale la sol) si 3 (gaini crescute in baterii imbunatatite si baterii normale).
De altfel, stampila de pe ou a fost cea care a declansat tot scandalul pe 9 februarie, cand organizatia Vier Pfoten a anuntat ca doua treimi din ouale produse in Romania provin de la gaini care cresc in conditii improprii, sunt hranite cu vitamine sintetice si medicamente, iar adesea alimentatia lor contine coloranti si furaje modificate genetic. Potrivit unei investigatii in 20 de lanturi de supermarketuri din Romania, ONG-ul a descoperit ca 17 dintre acestea comercializeaza si oua de la gaini chinuite