Vânzările de ciment şi clincher ale grupului elveţian Holcim în România au scăzut anul trecut cu 19% în volum, comparativ cu nivelul din 2008, din cauza crizei economice, în timp ce preţurile au urcat cu 1,5%. "Sectorul construcţiilor din estul şi sud-estul Europei s-a redus substanţial. În România, Ungaria şi Bulgaria activitatea din domeniul construcţiilor private a stagnat, iar un număr mare de proiecte publice din infrastructură au fost suspendate din cauza crizei. În ac
Vânzările de ciment şi clincher ale grupului elveţian Holcim în România au scăzut anul trecut cu 19% în volum, comparativ cu nivelul din 2008, din cauza crizei economice, în timp ce preţurile au urcat cu 1,5%.
"Sectorul construcţiilor din estul şi sud-estul Europei s-a redus substanţial. În România, Ungaria şi Bulgaria activitatea din domeniul construcţiilor private a stagnat, iar un număr mare de proiecte publice din infrastructură au fost suspendate din cauza crizei. În aceste condiţii, vânzările de ciment au fost afectate grav. Volumele au scăzut semnificativ în România, Ungaria şi Cehia", se arată în raportul financiar al Holcim pentru 2009.
Holcim deţine în România trei fabrici de ciment, la Câmpulung, Turda şi Aleşd, 15 staţii ecologice de betoane, o staţie de lianţi hidraulici şi patru staţii de agregate.
Raportul precizează că vânzările Holcim Bulgaria şi Holcim Slovacia au fost afectate sever anul trecut, printre altele, de importurile masive de ciment.
Vânzări mai slabe cu 20% în Europa
În Europa, vânzările de ciment ale grupului s-au redus anul trecut, în volum, cu peste 20%, faţă de 2008, la 27 de milioane de tone. Totodată, vânzările de agregate s-au diminuat cu 19,7%, la 78,4 milioane de tone. În aceste condiţii, încasările Holcim în Europa au scăzut cu 27%, la 7,3 miliarde de franci elveţieni (aproape cinci miliarde de euro).
Profitul