In momentul in care Statele Unite incearca sa isi revina din cea mai grava criza economica de la Marea Depresiune, o alta criza - care ar putea fi chiar mai dura decat cea actuala - se contureaza la orizont, avertizeaza un raport realizat de un grup de experti in economie, finante si fosti oficiali ai guvernului din SUA, relateaza ABC News.
Grupul de experti, din care fac parte nume precum Rob Johnson sau Elizabeth Warren, avertizeaza ca masurile de reglementare a pietelor financiare propuse de administratia Obama si Congres trebuie intarite, pentru a impiedica bancile sa se angajeze din nou in investitii cu un grad ridicat de risc, aceleasi care au precipitat prabusirea economiei americane in 2008.
Cercul viciosal bancilor
Raportul afirma ca America a intrat intr-un cerc vicios, in care bancile folosesc banii imprumutati, asumandu-si riscuri foarte mari, in incercarea de a plati dividende mari actionarilor si bonusuri semnificative managementului, iar in momentul in care lucrurile merg prost, sunt salvate din bani publici.
Fara reforme stringente, "o alta criza - o criza mai mare care va slabi atat sectorul financiar cat si economia - este mai mult decat predictibila, este inevitabila", afirma Johnson, in raportul citat, care a fost comandat de Roosevelt Institute.
Economistul sef al institutului, laureatul premiului Nobel Joseph Stiglitz, afirma ca acest raport este un important punct de plecare in dezbaterea reformelor care se impun in domeniul financiar.
'Data viitoare, s-ar putea sa nu mai fim atat de norocosi'
Raportul critica o serie de figuri-cheie in administratia Obama, Johnson afirmand ca "guvernul a dat dovada de o capacitate redusa in repararea problemelor aparute in sistemul nostru de piata". Alti doi economisti de top, Simon Johnson, profesor la MIT, si Peter Boone, de la Centre for Eco