Acestea preferă să plaseze pe termen scurt, unde dobânzile sunt mai mari
Bogdan Drăgoi vede randamentul la titlurile de stat pe un an la sub 7%
Fondurile de pensii private nu au încă volumul financiar necesar pentru a susţine emisiuni de titluri de stat pe perioade lungi, de peste 10 ani, şi preferă deocamdată plasamentele pe termen scurt, a declarat, ieri, Bogdan Drăgoi, secretar de stat în MFP. "Problema este că fondurile de pensii nu au un volum foarte mare de bani pe care să-i plaseze. Dacă avem în vedere că media lunară este undeva la 20 mil. euro, din care 65% poate fi plasat în titluri şi se aşteaptă din martie să se meargă spre 30 mil. euro, vorbim încă de sume mici. Nu vrem să creăm emisiuni nelichide pentru că atunci preţul de pe piaţa secundară nu este real şi se pot da repere greşite", a spus Drăgoi, la un seminar despre fondurile de pensii.
El a arătat că o emisiune nouă de titluri de stat pe o perioadă de 10 ani presupune un volum minim de 400 mil. lei, echivalentul a 100 mil. euro. "Deocamdată fondurile de pensii preferă să plaseze cel mai mult pe termen scurt, unde randamentele sunt mai mari, deşi orizontul lor de investire este undeva la 30 de ani", a mai arătat Drăgoi. Potrivit oficialului MFP, la ultima discuţie, de săptămâna trecută, cu fondurile de pensii reprezentanţii acestora propuneau un volum de plasat pe termen lung de 150 mil. lei.
Preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Crinu Andănuţ, a subliniat că administratorii fondurilor de pensii vor să aibă un dialog mai strâns cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor. ''Cred că ar trebui să existe un dialog mai bun şi întâlniri mai dese între administratorii fondurilor de pensii şi reprezentanţii Finanţelor. Spun asta pentru că fondurile de pensii pot fi o sursă viabilă de finanţare prin plasamente pentru MFP'', a declarat î