Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj organizează, în perioada 1-8 martie 2010, Zilele Adopţiei, în cadrul campaniei naţionale de promovare a adopţiei. Acţiunea are ca scop creşterea numărului adopţiilor naţionale şi gradului de informare a populaţiei cu privire la această procedură, la particularităţile şi importanţa fiecărei etape.
Un copil poate fi adoptat doar după ce instanţa de judecată a deschis procedura adopţiei interne, iar hotărârea a rămas definitivă şi irevocabilă. Din acel moment, copilul devine adoptabil.
După ce copilul este declarat adoptabil, profesioniştii DGASPC pot începe demersurile de identificare a celei mai potrivite familii adoptatoare pentru copilul respectiv. Sunt şase paşi pe care trebuie să îi parcurgă o persoană/familie care doreşte să adopte.
Primul este depunerea cererii. Orice persoană/familie cu domiciliul legal pe teritoriul României şi care doreşte să adopte un copil depune la DGASPC din judeţul/sectorul în care domiciliază o cerere în acest sens, însoţită de anumite acte/documente menţionate în lege: copie buletin/carte de identitate, copii legalizate ale actelor de stare civilă (certificat de naştere/căsătorie/hotărâre de divorţ), copie legalizată de pe titlul de proprietate sau alt titlu care să ateste dreptul de folosinţă a locuinţei, certificat de cazier judiciar, certificat medical tip Ministerul Sănătăţii, adeverinţe de venit, caracterizări de la locul de muncă - minimum două pentru fiecare persoană/membru al cuplului conjugal, declaraţie notarială că nu au fost decăzuţi din drepturile părinteşti, motivaţia adopţiei şi aşteptări legate de copil - sex, vârstă, situaţia psihosociomedicală etc.).
Se caută familie pentru copil, nu invers
Pasul al doilea este procesul de evaluare: socială, psihologică şi pregătirea în vederea asumării în cunoştinţă de