Banca Naţională a României (BNR) va mai reduce, în perioada următoare, dobânda de politică monetară, dar nesemnificativ, a declarat, astăzi, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, în cadrul unui seminar organizat de compania AT Kearney.
„BNR va mai reduce dobânda-cheie în perioada următoare, dar nu semnificativ. Cine se aşteaptă la scăderi mari va fi dezamăgit", a declarat Lucian Croitoru.
Consilierul guvernatorului BNR a menţionat că există o cerere foarte mare din partea mediului privat pentru reducerea mai drastică a ratei de politică monetară, ca urmare a contracţiei PIB de anul trecut, de 7%, şi a evoluţiei inflaţiei.
„Acesta este un suport bun pentru ca oamenii să ceară reducerea dobânzii", a punctat Croitoru. Totodată, Croitoru a explicat că previziunile şi opiniile sunt strict personale şi nu reprezintă părerea oficială a BNR.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis, în şedinţa din 3 februarie, reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7%, după ce la începutul lunii ianuarie rata fusese diminuată cu alte 0,5 puncte, de la 8% la 7,5%.
Pe de altă parte, referindu-se la problemele economice al Greciei, Croitoru a menţionat că nu crede ca băncile elene prezente în România vor scoate banii din ţara noastră.„Lichiditatea ar fi unul dintre motivele pentru care băncile mamă greceşti ar cere subsidiarelor din România să scoată banii din ţară. Nu este rezonabil, pentru că asta ar însemna că băncile mamă sunt într-o situaţie foarte grea. Pe de altă parte, subsidiarele din România fac profit şi costul de finanţare este mai mare în Grecia, după cum arată evoluţia CDS-urilor", a declarat Lucian Croitoru.
Băncile greceşti prezente în România sunt Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească (aparţine de National Bank of Greece) şi Marfin Bank.