În prima parte a carierei, a proiectat utilaje după modele „furate“ din străinătate. Apoi, a ajuns să aibă 10 brevete de invenţie, pe care, din lipsa banilor nu le-a putut valorifica.
I-a plăcut să inventeze încă de mic. Născocea tot felul de jocuri în cartier cu copiii. „Cu harul de a proiecta te naşti”, susţine Mihai Bolba, recent pensionat după mai bine de trei decenii de activitate în domeniu. Activitatea de bază şi-a petrecut-o la un institut de proiectări pentru industria alimentară. Deservea zona utilajelor pentru prelucrarea legumelor şi fructelor.
Un inventator trebuie să rişte
Spune că esenţial pentru proiectanţi este, pe lângă ceva calităţile native, să aibe şi un minim de experienţă în producţie. Şi-a făcut ucenicia atât în agricultură, în acele practici obligatorii la cules de fructe, cât şi pe la IAS-uri şi fabricile de utilaj agricol. Răspundea de buna funcţionare a peste 350 de instalaţii de prelucrare a fructelor. „Mi-a folosit când am început să proiectez efectiv, alături de o imaginaţie tehnică obligatorie, curaj şi puţin risc”, spune Bolba.
Spionaj industrial
Recunoaşte faptul că printre proiectanţi se ocupau mulţi cu copiatul utilajelor străine. În timp ce avea colegi care nu schimbau nicio liniuţă, el încerca să modifice cât mai mult modelul: „Alegeam un utilaj de la o firmă de prestigiu occidentală, îl comandam prin centrală apoi îl demontam şi-l adaptam”. Responsabilitatea colectivului era imensă. „Ce puneam pe planşetă intra în producţia de serie şi utilajele erau expediate direct în producţie la fabricile de conserve de legume”. Are şi realizări originale. A brevetat zece utilaje, de care este mândru.
A salvat căţelul cu o idee
În urmă cu zece ani, s-a izbit de o problemă tehnică chiar în propria gospodărie. De câte ori ieşea cu căţeluşa Ţuţi pe platoul de pe Cetăţuie, era înconjurat de dulăi în căldu