BCR Monetar este primul fond mutual care a spart pragul de un miliard de lei in active si a strans 41.000 de investitori, iar Raiffeisen Monetar vine tare din urma. Austriecii au transformat in doi ani fondurile mutuale din investitii exotice in produse de masa. Cum au reusit?
Dupa doar doi ani de functionare, fondul BCR Monetar, administrat de societatea Erste Asset Management, a ajuns la active nete de peste un miliard de lei (240 mil. euro) si un portofoliu de 41.500 de investitori, devenind cel mai mare fond din piata. La aceasta performanta alte fonduri nu ajuns nici in 15 ani de viata.
In spatele activelor de un miliard de lei se afla o forta de vanzari formata din peste 2.500 persoane, apartinand grupului financiar bancar Erste din care face parte administratorul, si un context favorabil economisirii. Dobanzile ridicate la depozitele bancare, principalele plasamente ale fondului monetar, alaturi de cumpatarea investitorilor au adus fondului vanzari nete si de 10 milioane de lei pe zi.
"Am reusit sa transformam fondul mutual dintr-un produs de nisa, care functiona asemeni unui club de investitii, intr-un produs de masa, gratie fortei de vanzari. Este visul oricarui profesionist din piata financiara sa aiba sprijinul unei forte puternice de distributie care sa ii vanda produsele", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare a investitiilor Erste Asset Management.
In ultimul an, activele fondului BCR Monetar au crescut de peste cinci ori, reusind sa atraga de la investitori peste 800 mil. lei (195 mil. euro), dintre care 100 mil. lei (24 mil. euro) au fost atrasi in ultima luna. Printre investitorii care au plasat bani in fond se numara si cluburi de fotbal sau institutii de cult. "Alaturi de persoane fizice, in BCR Monetar investesc si cluburi de fotbal din Liga a doua, care au plasat sume de bani pentru a-si ach