Principala activitate in pomicultura la ora actuala este cea a taierilor. Pomii sunt prima cultura care deschid activitatea agricola din primavara, scopul taierilor fiind eliminarea ramurilor uscate,a ramurile bolnave, precum si de aerisirea coroanei, de a forma un anumit tip de coroana, pe care vrea sa-l faca producatorul.
Perioada taierilor
Taierile de fructificare se fac in functie de specia pomicola. La mar, unde pericolul de inghet este mult mai mic, marul fiind o specie mult mai rezistenta la frig, taierile se pot face pe tot parcusrul iernii, cand timpul permite acest lucru. Exista anumite specii termofile, iubitoare de caldura, cum sunt caisul, piersicul sau ciresul, foarte sensibile la inghet, iar la aceste specii, taierile se fac mult mai tarziu, cand temperatura medie zilnica, ajunge la 10 grade Celsius, si nu mai exista pericol de bruma tarzie sau ingheturi de noapte. “Ca o regula generala de taiere, aceasta presupune o anumita tehnica, pe care le poate aplica oricine. Astfel se elimina vlastariii concurenti, a ramurilor uscate, a celor bolnave, si a vlastarilor incipienti. Taierile de fructificare sunt specifice fiecarei specii in parte, se pot demonstra doar practic, la fata locului, unde se pot vedea exact care sunt mugurii floriferi sau vegetativ. Un pomicultor care face aceste taieri trebuie sa cunoasca care sunt acesti muguri, trebuie sa stie cum sa lase incarcatura de muguri floriferi, sa nu fie prea mare, atunci pomul intra in periodicitate. De asemenea, daca incarcatura de muguri floriferi este prea mica, atunci trebuie eliminate cat mai putine ramuri, lucruri care trebuie cunoscute de un pomicultor pentru a obtine niste productii corespunzatoare,” ne-a declarat ing. Costea Vasilica, sef serviciu Carantina, Prognoza si Avertizari din cadrul Unitatii Fitosanitare Mures (UFM).
Perioada tratamentelor chimice
Dupa incheier