Artistul, în vârstă de 57 de ani este pasionat de pictură pe chevalet și pictura bisericească. De mai bine de 36 de ani, lucrează pentru a aduce "frumosul " în viața de zi cu zi a oamenilor.
Născut în Moinești, Dumitru Macovei a prins dragoste pentru artă încă de pe băncile liceului. Îndrumat de Ovidiu Munteanu, profesorul său de desen din acea vreme, el a descoperit, după multe ore de lucru, că are chemare pentru artă și este pasionat de pictură.
Ceea ce a fost o sarcină școlară s-a transformat în devotament și de atunci, el nu a mai renunțat la artă niciodată. "Chiar în luna martie, voi aduce pentru băcăuani o expoziție de tablouri la Galeriile Alfa. Voi expune peisaje, portrete și flori", ne-a explicat artistul.
Nu a renunțat la pictura de chevalet, chiar dacă este cunoscut mai ales pentru măiestria cu care realizează fresce în biserici. "Printr-o conjunctură de familie am ajuns pe un șantier al unei biserici. Acolo am învățat ce înseamnă pictura bisericiească, ce înseamnă programul iconografic din ierminia picturii bizantine", a mai adăugat Dumitru Macovei.
Pentru priceperea cu care a realizat pictura de interior a Mănăstirii Dridu, el a primit premiul Uniunii Artiștilor Plastici din București în 2004. "M-am bucurat nespus mai ales că am folosit tehnica veche, cu cărbuni realizați din crengi de viță de vie, var măcinat și cărămidă pisată. Sunt printre puținii care stăpânesc aceste îndeletniciri", a mai continuat el.
Nu trece niciun an fără a realiza pictură pe pânză
Chiar dacă de-a lungul anului este prins între lucrări la mănăstiri din diferite locuri din țară, Dumitru Macovei își face mereu timp pentru a reliza lucrări de pictură pe pânză. Adoră să redea flori, curțile caselor și să pună în lumină cu ajutorul penelului portretele oamenilor care au trăit în jurul anului 1850. "Sunt pasionat de tot ce este vechi. Ba