Toţi indicatorii economici arată clar că economia României nu poate ajunge în situaţia în care se află cea a Greciei. Şi totuşi, lecţia elenă este una din care guvernul ţării noastre are ce învăţa. Grecia are datorii de peste 300 de miliarde de euro şi se confruntă şi cu mişcări sindicale care blochează aplicarea măsurilor de austeritate. România nu poate ajunge în aceeaşi situaţie.
Toată presa internaţională a dezbătut în ultimele luni situaţia economică din Grecia, iar analiştii financiari au trasat diverse paralele între statul elen şi alte ţări din regiune, printre care şi România sau Bulgaria.
Grecia este cea mai coruptǎ ţarǎ din Europa
Grecii şi-ar putea vinde din insule pentru a scăpa de datorii
Euro intră în zodia incertitudinii
VIDEO Ministerul Finanţelor din Grecia, ocupat de sindicalişti comunişti
VIDEO Turiştii români nu se tem de criza din Grecia
Într-adevăr, dacă Ministerul Finanţelor din ţara noastră va continua să se împrumute pentru plata pensiilor şi salariilor în ritmul în care a făcut-o anul trecut, în doi ani am putea avea o datorie publică de circa 60% din PIB, limita maximă impusă de Uniunea Europeană pentru a adopta moneda euro. Însă nici atunci, Româna nu se va confrunta cu problemele prin care trece acum statul elen. De ce?
Acordul încheiat cu FMI a reuşit să-i disciplineze într-o bună măsură pe guvernanţii noştri, care au aplicat de voie, de nevoie măsurile impuse de finanţatorii internaţionali. Le-au pus în practică stângaci, preferenţial - în sensul că aparatul bugetar a rămas neatins, în timp ce din companiile de stat, spitale şi şcoli au fost concediaţi mii de angajaţi-, dar le-au aplicat.
Fmi, o gură de oxigen
Guvernul condus de socialistul Georgios Papandreou se chinuie de jumătate de an să aplice nişte măsuri absolut necesare pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat ş