Justiţia chineză este cunoscută drept una dintre cele mai severe instituţii legale din lume. Acum, doi vicepreşedinţi ai federaţiei de fotbal de la Beijing şi şeful arbitrilor sunt acuzaţi de corupţie şi ar putea fi executaţi. Trei înalţi oficiali ai fotbalului chinez au intrat, marţi, după gratii. Vicepreşedinţii Asociaţiei Chineze de Fotbal, Nan Yong şi Yang Yimin, dar şi fostul director al Asociaţiei Arbitrilor, Zhang Jianqiang sunt acuzaţi de blat şi mită.
Mutarea survine după o serie de intero-gatorii la care cei trei au fost supuşi în cursul lunii ianuarie. Cei trei oficiali s-au aflat în regim de detenţie şi pe durata anchetei şi urmează să fie supuşi unui proces penal. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, oficialii se confruntă cu o pedeapsă care variază de la o sancţiune administrativă la pedeapsa cu moartea, în funcţie de suma de bani implicată în scandal.
Fotbalul chinez se află în colaps: două dintre marile cluburi, Guangzhou şi Chengdu, au fost deja retrogradate pentru implicarea în scandalul meciurilor trucate, în timp ce un club de divizie secundă, Qingdao, a fost eliminat din fotbalul profesionist.
Ministrul de Securitate Publică a declarat că îşi va coordona eforturile cu Ministerul Sportului, dar şi organele de control şi judiciare, în scopul de a crea un mecanism împotriva jocurilor de noroc. Singurul arbitrul judecat penal în China, Gong Jianping, a fost condamnat la 10 ani de închisoare în 2003, după ce a admis că a participat la trucarea unor partide. Justiţia chineză este cunoscută drept una dintre cele mai severe instituţii legale din lume. Acum, doi vicepreşedinţi ai federaţiei de fotbal de la Beijing şi şeful arbitrilor sunt acuzaţi de corupţie şi ar putea fi executaţi. Trei înalţi oficiali ai fotbalului chinez au intrat, marţi, după gratii. Vicepreşedinţii Asociaţiei Chineze de Fotbal, Nan Yong şi Yang Yimin, dar şi fostul directo