Cererea de revocare a lui Mircea Geoana de la sefia Senatului a fost depusa joi la Biroul Permanent, fiind semnata de 57 de senatori, dintre care 48 ai PDL, doi ai UDMR si sapte de la independenti a anuntat senatorul PDL Iulian Urban, citat de Newsin.
Reprezentantii PDL au anuntat miercuri ca vor demara procedurile pentru revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului, argumentand ca acesta incalca regulamentul Camerei Superioare.
Mircea Geoana a declarat ulterior ca initiativa PDL privind revocarea sa este neconstitutionala, argumentand ca o decizie a Curtii Constitutionale (CCR) din 2005 a stabilit ca presedintii Camerelor Parlamentului pot fi revocati doar la propunerea grupului parlamentar care i-a sustinut la momentul desemnarii. El a mai amintit ca practica suspendarii nu exista in Regulamentul Senatului.
Articolele din Regulamentul Senatului care prevedeau posibilitatea revocarii presedintelui acestui for inainte de expirarea mandatului au fost declarate neconstitutionale prin decizia 601/14 noiembrie 2005 a CCR. Curtea a decis ca revocarea membrilor Biroului Permanent al unei Camere (intre care si presedintele Camerei respective), inainte de indeplinirea mandatului se poate face doar cu titlu de sanctiune, iar procedura poate fi declansata doar cu acordul grupului parlamentar care i-a propus.
Aceste articole nu au fost insa inlocuite in cei cinci ani care s-au scurs de atunci cu prevederi care sa puna in acord Regulamentul cu decizia Curtii.
Suspendarea, ca modalitate de sanctiune a unui senator, nu exista in Regulamentul Senatului. Despre suspendare se vorbeste doar in Regulamentul Camerei Deputatilor.
Pe de alta parte, PSD ar urma sa pastreze functia de presedinte al Senatului, chiar daca ar decide sa-i retraga sprijinul lui Mircea Geoana, sau daca ar hotari revocarea aces