Theodor Alexandrescu, seful celei de-a doua mari companii din piata asigurarilor de viata, Alico (fosta AIG Life), estimeaza o revenire a afacerilor in 2010, dar vede si o rata a somajului de peste 10%, ceea ce ar insemna peste un milion de persoane fara un loc de munca.
Asigurarile de viata, o piata care a scazut cu 13% anul trecut, dupa cresteri de doua cifre in anii anteriori, se vor dezvolta puternic numai daca guvernul va introduce deductibilitatea fiscala a primelor platite pentru aceste polite, considera Theodor Alexandrescu, 40 de ani, cel care de cinci ani conduce Alico (fosta AIG Life), al doilea jucator din piata de asigurari de viata.
Companiile de asigurari de viata se pregatesc pentru un lobby puternic pe langa autoritati pentru schimbarea tratamentului fiscal al asigurarilor de viata, care in prezent sunt scutite de impozitare la sfarsitul contractului (beneficiul primit de asigurat). In majoritatea tarilor dezvoltate insa este impozitat beneficiul final al asiguratului, insa primele sunt deductibile fiscal.
"Piata de asigurari de viata va mai creste puternic numai daca vor exista avantaje fiscale. Noi vom cere deductibilitate pentru politele incheiate pe cel putin 10 ani, pentru a da o certitudine ca economiile sunt pe termen lung. In loc sa chleltuiasca imediat, oamenii ar economisi, iar acesti bani s-ar intoarce in economie sub forma de investitii ale companiilor de asigurari", explica Alexandrescu.
Ce deductibilitati ofera tarile din regiune
Asiguratorii spun ca limita de deductibilitate pentru primele platite la politele de asigurare de viata ar trebui sa fie similara celei din sistemul pensiilor facultative (pilonul III), unde contributiile sunt deductibile in limita a 400 de euro pe an pentru angajat si tot atat pentru angajatorii care contribuie in numele salariatilor.
In Bulgaria, de exemplu, statul of