Rinichiul, "maturatorul" organismului uman, este un organ mic, dar important, cu un rol fundamental in viata omului: curata sangele de produsele de eliminare ale metabolismului si le indeparteaza prin urina. Se imbolnaveste insa des si de multe ori in tacere. Revista catolica Famiglia Cristiana atrage atentia asupra bolilor de rinichi, cu ocazia Zilei mondiale de prevenire a maladiilor renale, celebrata pe 12 martie, potrivit Agerpres.
Organul are greutatea de 150 de grame la individul adult, circa 12 centimetri lungime, sase centimetri latime si trei centimetri grosime. Antonio Dal Canton, profesor si presedinte al Societatii Italiene de Nefrologie, a spus ca rinichiul se imbolnaveste tacut, chiar de maladii ale bunastarii.
Exista diferite patologii renale, unele corelate cu boli ale sistemului cardiovascular. Pentru a functiona, rinichiul are nevoie de mult sange si, atunci cand afectiunile inimii sau ale vaselor reduc acest aflux, rinichiul isi pierde functionalitatea.
Alte maladii sunt cele inflamatorii (nefritele) si cele ereditare. Cel mai des intalnita afectiune ereditara este rinichiul polichistic, manifestat prin chisturi mari, care duc la distrugerea structurii rinichilor.
Un aspect important din punctul de vedere al epidemiologiei il reprezinta diabetul: vizeaza tarile bogate si este legat de excesul de greutate. Pacientii care au nevoie de dializa reprezinta 20% dintre cazurile de diabetici.
Patologiile legate de diabet si boli cardiovasculare sunt mai frecvente la persoanele de peste 65 de ani. Maladii precum glomerulonefritele inflamatorii ii afecteaza, in schimb, si pe cei tineri.
O alta functie a rinichiului este aceea de a mentine constante volumul si compozitia apei din corpul uman: "Suntem alcatuiti in proportie de 60-70% din apa iar celulele noastre trebuie cufundate intr-o mare