Executivul a alocat ieri Institutului de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino suma de 1 milion de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru achiziţionarea mai multor echipamente şi utilaje necesare modernizării şi dotării liniilor de fabricaţie a vaccinurilor contra gripei şi tuberculozei, a comunicat ieri Ministerul Sănătăţii, precizând că institutul va putea achiziţiona sistemul de producere apă de uz injectabil care va deservi linia de vaccin gripal şi linia de vaccin BCG, sistemul de monitorizare on-line parametrii camere curate şi parametrii echipamente cu înregistrare şi unităţile de filtrare aer autonome LAF MOBIL, filtre cu sistem IVAC, monitor unităţi viabile.
"În această perioadă, institutul de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino implementează un Plan de măsuri corective de remediere a neconformităţilor la liniile de producţie a vaccinurilor. Planul de măsuri are ca termen de finalizare 15 aprilie a.c., şi vizează o serie de lucrări de remediere a unor deficienţe", mai notează reprezentanţii ministerului, informând că au primit asigurări de la Agenţia Naţională a Medicamentului că, dacă acest plan de măsuri va fi dus la îndeplinire, va putea elibera institutului autorizaţia de fabricaţie.
Agenţia Naţională a Medicamentului a retras, la 8 februarie, licenţa institutului astfel încât acesta nu mai putea produce vaccinuri. O săptămână mai târziu, consilierul ministrului Sănătăţii, dr. Geza Molnar, declara că institutul este în curs de reautorizare pentru a produce vaccinuri, conform unei proceduri uzuale, şi nu există nicio problemă de fond în această privinţă. "Institutul a avut termen până în ianuarie 2010 să fie reautorizat, iar în prezent este în curs de obţinere a noii autorizaţii. Este, practic, o problemă de uz curent, nicidecum una de fond. Pe de altă parte, la Cantacuzino nu se mai produceau oricum vaccinuri în această perioadă, deoarece pen